glava
Združenje ustvarjalcev sodobnega plesa

naslov:
Tugomerjeva 12, Ljubljana
dvorana:
Poljanska c. 59, Ljubljana
tel:
041 203 527
mail:
matična št.:
1679147000
davčna št.:
23586001
račun:
SI56 0510 0801 1025 885 - ABanka Vipa

Zgodovina

Intakt je bil ustanovljen še v času delovanja Centra interesnih dejavnosti mladih (CIDM) leta 1987 na pobudo Vesne Lavrač in Matjaža Fariča, program pa se je izvajal v dvorani na Kersnikovi 4. Ob ustanovitvi Študentske organizacije univerze (ŠOU) Ljubljana je Intakt postal stalni projekt ŠOU-a, v resorju za kulturo. Leta 2000 je prešel pod okrilje novo ustanovljenega Zavoda K6/4, ki je nasledil oddelek za kulturo ŠOU. Leta 2003 je Intakt ustanovil lastno pravno osebo, društvo PLESNI STUDIO INTAKT, združenje ustvarjalcev sodobnega plesa, umetniško in programsko pa sta ga vodili Tanja Skok in Nataša Tovirac, slednja od l. 2007 nadaljuje vizijo PS Intakt.

Od l. 1987 pa vse do danes so Plesni studio Intakt za Lavračevo in Faričem umetniško vodili Uršula Teržan, Lena Knific, Gregor Kamnikar, Tanja Skok in Nataša Tovirac. Pomeben pečat je PS Intakt dala tudi umentiški vodja Tanja Skok v letih 1996–2003, ko je izvedla uspešno reorganizacijo in osnovala študijsko repertoarno skupino PS Intakt, kjer so se združile nadarjene in zavzete plesalke in ustvarjale s priznanimi domačimi in tujimi koreografi. S predstavami je skupina gostovala doma in v tujini. Veliko plesalk iz tega obdobja je nadaljevalo profesionalno plesno pot. Leta 2000 je PS Intakt pridobil še otroški in mladinski program ustvarjalnega plesa, ki ga je zasnovala Nataša Tovirac, in danes zajema otroke in mladostnike od 4. do 14. leta starosti.


Programi ustvarjalnega plesa za vse generacije

Naše delovanje se odraža na področjih izobraževanja mladih in odraslih ljubiteljev sodobnega plesa ter najmlajših od 4. leta dalje, z namenom, da izkušnja in odnos do umetnosti plesa preko odlične pedagoške strokovnosti preraste ljubiteljske okvire in plesalce popelje tudi na profesionalno pot.

Spodbujanje h kreativnosti, spoznavanju plesa kot umetnosti, telesa kot inštrumenta in človekovega templja, spoznavanje zakonitosti pravilne rabe tehnike in plesalčevega odnosa do sebe in skupine, ki prinaša širino, radost in veselje, je celosten vidik  izražanja skozi ples, ki ga v Intaktu razvijamo že 25 let.

Jedro izkušenih in priznanih plesnih pedagogov, plesalcev in koreografov PS Intakt  ponuja vrsto raznolikih programov sodobnega plesa: za začetnike GIBALOTRON z Igorjem Sviderskim, za bolj izkušene plesalce na zahtevnejši stopnji GIB ON in PROJEKTNA SKUPINA z Majo Kalafatić,  balet za odrasle in otroke s Špelo Repar, izrazni ples za dame z Jasno Knez in programi ustvarjalnega plesa za otroke in mladostnike od 4. leta dalje  z Natašo Tovirac, Dominiko Kacin in Sabino Schwenner.

Program nadgrajujemo tudi z novostmi, ki odlično dopolnjujejo široko paleto zahtev sodobnega človeka po gibanju in sproščanju in ki prebujajo energijo, ustvarjalnost, igrivost, umirjenost in notranje zadovoljstvo, kot so SHAKTI DANCE ali joga plesa pod vodstvom certificirane učiteljice Nataše Tovirac in kundalini joga, ki jo vodi certificirana učiteljica in fizioterapevtka Katarina Hohnec.
Celoletni spekter delavnic prinaša intenzivnejše izkušnje umetniških znanj, primerne za vse generacije, zato so delavnice tematsko raznolike in primerne za različne stopnje znanj:  plesne improvizacije v IMPROSTROJU, delavnice fizičnega gledališča, glasba in gib v delavnicah GIBLJIVOST GLASNEGA, delavnica nastajanja plesne predstave v PROJEKTNI SKUPINI N'STOP in video plesni večeri.
Za plesalce in širši krog naših udeležencev ponujamo v obliki delavnic tudi spoznavanje različnih sprostitvenih tehnik šiatsuja s šiatsu terapevtko Dominiko Kacin, tuina masaže s terapevtom Markom Goltnikom in božanske zvočne sprostitve v gong kopeli z Vladimirjem Jarcem.

Naši plesalci se udeležujejo območnih, medobmočnih in državnih srečanj, plesnih tekmovanj in festivalov (Pika Miga, Festival Živa, Opus1, Ana Prešerna ...). S tem  zagotavljamo in bogatimo kulturno življenje v našem mestu Ljubljana ter v širšem regionalnem, državnem in mednarodnem prostoru.

V času od l. 1987 do danes  deluje PS Intakt neprekinjeno, v njem se je  izobraževalo več kot 4000 otrok, mladine in odraslih, ki so svoja znanja in izkušnje pridobivali pri mnogih priznanih domačih in tujih koreografih in plesnih pedagogih. Ustvarili so več kot 42 celovečernih predstav,nešteto koreografij, gostovali  doma in v tujini, vsako leto  pripravijo z udeleženci celoletnih izobraževanj in ustvarjanja eno do dve celovečerni predstavi, ki številni publiki prikažeta večplastnost umetniške zvrsti in poetike sodobnega plesa.


Brez nesebične podpore in razumevanja našega dela s strani ŠOU-a in  Študentskih domov v Ljubljani z direktorico Ksenijo Preželj vsega tega ne bi mogli ustvariti. Za to se jim iskreno zahvaljujemo.UTRINKI
(po sledeh naših dvoran)

Plesni Studio Intakt letos praznuje 25 let delovanja. Starejše generacije naših plesalcev in udeležencev programov se bodo mogoče še spomnile  dvorane in naših začetkov na Kersnikovi 4, ki je nosila ime ZBORNICA. Po nekajletnih prepričevanjih o pomembnosti vadbenih prostorov, ki jih takrat v Ljubljani sploh ni bilo, smo ZBORNICO izgubili za ceno Mednarodne pisarne ŠOU leta 1994.
V slovo zvesti in vdani priči našega ustvarjanja smo ZBORNICI posvetili Intaktov plesni večer: ČE NEKE NOČI INTAKT BREZ ČEVLJEV. Od nje smo se spoštljivo poslovili s tišino vseh odmorov tega večera vsi ustvarjalci, ki smo v njej delovali: PS Intakt, Plesni teater Ljubljana, Kinetikon, Igralski studio Vajevec, skupina Sex&Violence in drugi.
Kmalu zatem smo dobili v souporabo čudovito malo kulturno dvorano v Študentskem naselju v Rožni dolini.
V dvorani smo imeli ogromna ogledala, ki jih je dala posebej za delo PTL narediti Ksenija Hribar – plesalka in koreografinja, ustanoviteljica PTL in kultna osebnost sodobnega plesa pri nas. Eno Ksenijino ogledalo nas še vedno opazuje in spremlja pri našem delu, tudi sedaj v dvorani na Poljanah, kjer bivamo zadnjih nekaj let.

Začeli smo z malim številom tečajnikov, ki so prihajali, da bi ugotovili, kaj je to, ta ples, sodobni ples. Od peščice  učencev leta 1992 se spomnim, da smo kasneje v letih 1993–1996 imeli na urah sodobnega plesa v prvih mesecih tudi do 30 udeležencev, ostalih 40 pa nas je gledalo in posedalo ob robu dvorane. Seveda govorimo o izjemnih letih plesnega buma v Intaktu, ko smo bili edini, ki smo v Ljubljani ponujali celoletna izobraževanja različnih tehnik sodobnega plesa. Navduševali smo s svojim mladostnim pristopom, s pridihom izkušenj iz tujine, z drznostjo in novimi pogledi na umetnost plesa. Kar je vizija naše zgodbe pri delu v Intaktu še danes.NAŠA EKIPA

Umetniško in programsko vodstvo PS Intakt
Nataša Tovirac, plesna pedagoginja, plesalka in koreografinja je od l. 1992 močno prisotna v  samem jedru Intaktovega delovanja, od l. 2007 pa ga umetniško in programsko strokovno vodi in snuje s svojo ekipo.
Je ena vidnejših predstavnic slovenskega sodobnega plesa, redna plesna pedagoginja na SVŠGL – umetniški gimnaziji za sodobni ples, državna selektorica za ples pri Javnem skladu za kulturne dejavnosti RS in mentorica za ples osebam s posebnimi potrebami v društvu Barka. Izkušnje je pridobivala s študijem plesa na flamski akademiji za sodobni ples v belgijskem Brugesu in na številnih seminarjih v tujini  in doma, diplomirala pa je na Akademiji za ples v Ljubljani. Je tudi lanskoletna dobitnica edine stanovske nagrade za vrhunske dosežke na  področju plesa – plakete Mete Vidmar 2011.

Vodstvo:
Nataša Tovirac – predsednica

Plesni pedagogi:
Nataša Tovirac
Igor Sviderski
Jasna Knez
Dominika Kacin
Špela Repar
Sabina Schwenner
Maja Kalafatić
Tanja Skok

Stiki z javnostjo:
Špela BricVse od l. 1987 so pri nas poučevali številni priznani  plesni pedagogi, koreografi in plesaci:

Tanja Skok
Nataša Tovirac
Igor Sviderski
Jasna Knez
Dominika Kacin
Špela Repar
Sabina Schwenner
Maja Kalafatić
Evin Hdžialjević
Teja Reba
Maša Kagao Knez
Lane Stranič Favreliele05
Damaas Mithras Thijs 04
Magdalena Reiter 04
Jana Menger
Rosana Hribar
Boštjan Antončič
Andreja Rauch
Tina Eder Dobaj
Lejla Turk
Petra Žist
Nina Meško
Branko Završan
Matej Kejžar
Dimitri Armand Courtea
Uršula Teržan
Nagm Eldin Mohamed
Valentina Čabro
Nataša Kos
Dušan Teropšič
Matej Selan                                                                        
Fred Lasserre
Gregor Luštek
Jurij Konjar
Maritza Galaz
Lena Knific
Gregor Kamnikar
Andreja Obreza
Juliette Bonarius


Gostujoči pedagogi in koreografi:


Matjaž Farič
Mia Keinanen
Faustin Lyniekula
Michael Ruegg
Grant Mc Daniel
Maritza Galaz
Etcha Vesna Dvornik
Krishna Lee Hanks
Pavel Štorek
Herve Diasnas
Skupina DCA (Philippe Decoufle)
Frey Faust
Sonia Mota
Matjaž Farič
Elena De Vega
Joe Alegado
Tanja Zgonc
Marisa Godoy 
Jordi Cortes Molina ( dv8) 
Ninad Massimo Carrano
Sara Avtar Olivier


VIDEO

Simon Obleščak, Ana Čigon


Plesalke, ki so bile članice projektnih skupin, med njimi  so kasneje nekatere nadaljevale profesionalno plesno pot:

Mala Kline
Barbara Brinovec
Dalanda Diallo                     
Mojca Klemenčič               
Katja Kosi                             
Špela Kramar                      
Neža Mrevlje                      
Nataša Srhoj                        
Irena Tomažin                     
Leja Jurišič
Teja Reba
Katra Kodela                       
Urška Cvahte
Nika Simčič
Petja Sovilj
Petra Žist
Alja Klopčič
Anja Jurič
Bara Kolenc
Katja Kosi
Alja Kapun
Janja Bulc

 
Plesni Studio Intakt je član Društva za sodobni ples Slovenije in Društva Asociacija nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju umetnosti in kulture