studio za sodobni ples in jogo

JASNA KNEZ

plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, status svobodne umetnice. Nadaljuje tradicijo slovenskega izraznega plesa Žive Kraigher (ki izhaja iz plesnega izročila Mete Vidmarjeve, ki je imela v Ljubljani prvo zasebno plesno šolo od leta 1933 do 1956), plesala je v predstavah koreografov sodobnega plesa: Lojzke Žerdin, Nade Kokotović, D. Z. Freya, Matjaža Fariča.

 

Ustvarila je številne avtorske plesno-gledališke projekte, s katerimi je gostovala na različnih festivalih alternativnih in eksperimentalnih odrov na tleh bivše jugoslavije.: Raziskuje improvizacijo kot posebno plesno zvrst v sodelovanju z glasbeniki, s slikarji, cineasti, z gledališkimi režiserji in kot koreografinja pri gledaliških predstavah: Dolga leta je redno gostovala v gledaliških in drugih ustanovah nekdanje Jugoslavije.

 

Zadnja leta vodi tečaje orientalnega plesa, izraznega plesa, odrskega giba po vsej Sloveniji in v zamejstvu: Avstrija, Italija – v sodelovanju s Studiom Actis iz Trsta tečaje. Občasno se izpoveduje v literarnih prebliskih – objavljene črtice, zgodbice v revijah Otrok in družina, Mladina, Kurirček, Murva, Revija 2000, Primorska srečanja, Primorske novice... 1998 osnovala v Koštaboni z Alanom Asto projekt Plesna domačija in v njenem okviru ustvarila številne nastope in predstave po trgih in ulicah Kopra.

 

Nagrade:

1975: Zlata ptica za plesni nastop v predstavi glasba-poezija-ples: Le sere cosi lente – Dolgi večeri, 1977: Nagrada jugoslovanskih plesno-baletnih kritikov za poetičnost v plesni izvedbi Sudanska pesem, 1983: Priznanje za iskanje – za avtorski postkonceptualni pristop k plesu v predstavi Interakcija za plesalko in dva projektorja, 1986: Priznanje za iskanje – žirija plesno-baletnih kritikov in strokovnjakov Slovenije za zvestobo osebni absolutni plesnosti v avtorskem plesnem dogodku Interakcija za plesalko in dva projektorja, 1986: Posebna nagrada kritikov na festivalu eksperimentalnih odrov v Titogradu Fjat, za Interakcijo ... 1987: Plaketa Mete Vidmarjeve.

 

Več v koreografskem imeniku...