Jasna KnezJASNA KNEZ

plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja, status svobodne umetnice. Nadaljuje tradicijo slovenskega izraznega plesa Žive Kraigher (ki izhaja iz plesnega izročila Mete Vidmarjeve, ki je imela v Ljubljani prvo zasebno plesno šolo od leta 1933 do 1956), plesala je v predstavah koreografov sodobnega plesa: Lojzke Žerdin, Nade Kokotović, D. Z. Freya, Matjaža Fariča.

Ustvarila je številne avtorske plesno-gledališke projekte, s katerimi je gostovala na različnih festivalih alternativnih in eksperimentalnih odrov na tleh bivše jugoslavije.: Raziskuje improvizacijo kot posebno plesno zvrst v sodelovanju z glasbeniki, s slikarji, cineasti, z gledališkimi režiserji in kot koreografinja pri gledaliških predstavah: Dolga leta je redno gostovala v gledaliških in drugih ustanovah nekdanje Jugoslavije.

Zadnja leta vodi tečaje orientalnega plesa, izraznega plesa, odrskega giba po vsej Sloveniji in v zamejstvu: Avstrija, Italija – v sodelovanju s Studiom Actis iz Trsta tečaje. Občasno se izpoveduje v literarnih prebliskih – objavljene črtice, zgodbice v revijah Otrok in družina, Mladina, Kurirček, Murva, Revija 2000, Primorska srečanja, Primorske novice... 1998 osnovala v Koštaboni z Alanom Asto projekt Plesna domačija in v njenem okviru ustvarila številne nastope in predstave po trgih in ulicah Kopra.

Nagrade:
1975: Zlata ptica za plesni nastop v predstavi glasba-poezija-ples: Le sere cosi lente – Dolgi večeri, 1977: Nagrada jugoslovanskih plesno-baletnih kritikov za poetičnost v plesni izvedbi Sudanska pesem, 1983: Priznanje za iskanje – za avtorski postkonceptualni pristop k plesu v predstavi Interakcija za plesalko in dva projektorja, 1986: Priznanje za iskanje – žirija plesno-baletnih kritikov in strokovnjakov Slovenije za zvestobo osebni absolutni plesnosti v avtorskem plesnem dogodku Interakcija za plesalko in dva projektorja, 1986: Posebna nagrada kritikov na festivalu eksperimentalnih odrov v Titogradu Fjat, za Interakcijo ... 1987: Plaketa Mete Vidmarjeve