studio za sodobni ples in jogo

KUNDALINI JOGA

 

POUČUJE: NATAŠA TOVIRAC - Siri Amrit

 

certificirana KRI (Kundalini Research Institute) učiteljica Kundalini joge

 

 

 

KOMU JE PROGRAM NAMENJEN:

Vadba je primerna za vsakogar. Kot popolen začetnik ali izkušen učitelj kundalini joge, se ji lahko priključite kadarkoli, ker nima stopenjskega načina dela. Pritegne posameznike, ki si želijo ravnovesje telesa, uma in duha, s tem boljšega počutja, močnejšega imunskega in živčnega sistema, boljšo kapaciteto pljuč in s tem okrepljeno zavest diha, ki podpira naš vsakdanjik in zmanjšuje stres.

Predznanje ni potrebno, ni pomembno, ali si začetnik ali hodiš dlje, vsak lahko stopnjuje vadbo po svojih zmožnostih!

Jogijske blazine dobite pri nas v studiu, še bolje je imeti svojo lastno blazino s seboj. Tudi topla dekica vas čaka. Ne pozabite bidona z vodo.

 

 

KAJ JE KUNDALINI JOGA?

Kundalini joga je joga zavesti, dinamična vadba, ki nas ohranja budne, pozorne, resnične, ljubeče in predane resnici.

Beseda KUNDALINI prihaja iz korena besede "kundal", 3 in pol krat zvita spirala, kot kača, speča energija na dnu križnice, kjer spi naš neskončen kreativni potencial. Vsaka joga prebuja kundalini energijo le da Kundalini joga za doseganje uravnoteženosti telesa, uma in duha to počne izredno hitro in močno.

Kundalini joga, kot jo je učil Jogi Bhajan, mojster Kundalini joge je joga zavesti, znanost in sveta tehnologija o tem kako izraziti svoje resnične potenciale in identiteto sebstva. Ko enkrat osvetlimo to pot, naši zavesti in rasti, zdravju in radosti v življenju odpremo vrata na široko.

 

 

Do leta 1969 je bila znanost o Kundalini jogi skrita in namenjena le redkim izbrancem. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je mojster Kundalini joge Yogi Bhajan iz Indije odšel na zahod, v Združene države Amerike in začel širiti to sveto prakso med ljudi. Njegov znameniti stavek se glasi: "Nisem prišel zato, da bi pridobil učence. Prišel sem zato, da bom iz vas naredil učitelje."

 

KAKO POTEKA VADBA?

 

V svoji knjigi UČENJE JOGIJA BHAJANA: Moč govorjene besede, ki je prevedena v slovenščino in jo lahko kupite tudi pri nas, pravi:

Tehnologija Kundalini joge združuje telesne položaje (asane), dihalne vaje (pranayama), mantre in mudre, ki so integrirane na način, da v posamezniku vzbudijo določeno stanje zavesti.

Pri vadbi, ki traja uro in pol skozi krijo ( set vaj s točno določenim namenom, ki jih je v kundalini jogi več 1000) smo pozorni na pravilne položaje, dihanje, fokus in samo dinamiko vaj, ki je usklajena z našim naravnim ritmom in z našim trenutnim psihofizičnim stanjem.

 

Že pri ogrevanju stimuliramo določene skupine mišic, organe, energijo in energetske sisteme (čakre, prano, apano, auro...) , v nadaljevanju pri kriyi pa še bolj stimuliramo in energiziramo naš živčni in žlezni sitem, predihamo telo in umirimo um. Sledi globoka sprostitev.

Na koncu je krona vadbe meditacija.

 

Vsaka krija ima svoj namen. Običajen čas izvajanja vaje je od 1 do 3 minute. Izkušeni učenci lahko delajo vajo do 11 minut in več. Izkušnja vadbe se održa v našem počutju še kak dan po vadbi, če pa želimo podaljšati pozitiven učinek in ustvariti trajnejši zapis na telesni, duhovni in mentalni ravni potem krijo izvajamo 40 zaporednih dni ali več.

Na vadbi si večkrat izberemo skupno krijo ali meditacijo, ki jo na podlagi navodil učiteljice Nataše Siri Amrit izvajamo skupaj in doma.

 

 

YOGI BHAYAN – MOJSTER KUNDALINI JOGE

Do leta 1969 je bila znanost o Kundalini jogi skrita in namenjena le redkim izbrancem. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja pa je mojster Kundalini joge Yogi Bhajan iz Indije odšel na zahod, v Združene države Amerike in začel širiti to sveto prakso med ljudi.

 

L 1929 se rodi v delu Indije, ki l.1948 postane Pakistan. S samo osmimi leti se je začel učiti joge pri razsvetljenem učitelju Sant Hazara Singhu, ki ga je pri šestnajstih letih razglasil za mojstra Kundalini joge. V turbulentnih časih delitve države l. 1947 je pri svojih 18 letih peš na varno popeljal 7000 sovaščanov iz kraja v bližini današnjega Lahore v Pakistanu v 520km oddaljeni New Delhi.

Tam diplomira iz Ekonomije in nadaljuje s poučevanjem joge najrazličnjših profilov.

 

L. 1968 po priporočilu svojega učenca sira Jamesa Georgeja, visokega komisarja Kanade v New Delhiju, iz Indije odide v Kanado. Konec istega leta v Los Angelsu nepoznan sreča številne mlade hipije, duhovne iskalce tiste dobe in v hipu spozna, da jim lahko predstavi znanost Kundalini joge kot vadbo in izkušnjo višje zavesti, do katere so se skušali prebiti s pomočjo mamil, obenem pa se jim na ta način obnovi živčni sistem.

Prelomil je stoletja dolgo tradicijo skrivnosti, ki je obdajala krepilno znanost Kundalini joge in jo začel javno učiti. »Baby-boom« generaciji je predal učinkovito znanje jogijske znanosti, meditacije, jogijske filozofije z ljubečim sprejemanjem, kot alternativo mamilom in ustanovil 3HO Fundacijo (healthy, happy, holy – zdrav, srečen in svet način življenja). 3HO fundacija je danes v službi človeštva, ki izboljšuje fizično dobro počutje in poglablja duhovno razsežnost. Razširjena je po vsem svetu

na 300 centrov v 35 državah.

 

Bil je uspešen podjetnik, njegova receptura je sestavni del YOGI TEA distribucije zdravih čajev, ki je danes eno vodilnih podjetij v ZDA in Evropi, postal je zaupljiv svetovalec uprave 14 korporacij po vsem svetu na različnih področjih.

Skozi številna potovanja v 70' in 80' je bil Jogi Bhajan ne neumornem pohodu, da bi izobrazil, spodbudil in razsvetlil vsakogar, ki bi ga srečal. Njegovo osnovno sporočilo je bilo:

» Tvoja z rojstvom pridobljena pravica je, da si zdrav, srečen in svet«.

Bil je zagovornik pravic žensk, saj so po njegovem mnenju prav ženske nosilni steber družbe.

 

Jogi Bhajan je poosebljal redko kobinacijo duhovne in na vsakem koraku uporabne modrosti. Zato se je enako dobro počutil na prižnicah, odrih, v sejnih in dnevnih sobah ali pa sedeč na travniku, ko je predaval in izobraževal ljudi najrazličnejših profilov.

Kot predan prijatelj in mentor senatorjev, kongresnikov ter guvernerjev, ne glede na njihovo politično pripadnost, je spodbujal k duhovni ozaveščenosti na vseh področjih. Bil je goreč zagovornik svetovnega miru in verske enotnosti, srečeval se je s svetovnimi voditelji vseh veroizpovedi ( Papež Pavel VI., Papež Janez Pavel II., Dalai Lama, canterburijska nadškofa, , swami Satchidanda in Vishnudevananda...).

Čeprav je Jogi Bhajan zapustil svojo fizično obliko, je želel, da njegovi učenci in vsi, ki so ga poznali, praznujejo njegov prihod domov. Svetloba njegovega duhovnega bistva še naprej blagoslavlja vse, ki jih je ljubil in to so vsi ljudje sveta.

Vir: Učenje Jogija Bhajana – moč govorjene besede/ (Harbhajan Singh Khalsa Yogiji; prevod Bernarda Rošer). – Ljubljana: ZUKJS, 2014

 

Dobrodošli!

SAT NAM

Nataša Siri Amrit

 

 

www.drustvo-kundalini.si

PRIJAVA