studio za sodobni ples in jogo

VDIH - IZDIH

 

sprostitvena delavnica za otroke 10+

 

ponedeljek: 16.45 - 17.45

 

Vodi plesna pedagoginja in učiteljica joge: NATAŠA TOVIRAC

 

 

KOMU JE PROGRAM NAMENJEN:

Program je namenjen otrokom od 10. leta starosti dalje. Manjša skupina max. 10 otrok.

 

 

OPIS:

Danes otroci najbolj pogrešajo stik s tišino, umirjenostjo, s časom in prostorom v njihovih (pre)polnih življenjih za poglabljanje vtisov.

 

Sposobnost doživljanja z vsemi čuti je povezana s sposobnostjo opazovanja in poglabljanja v vsebine z odprtim srcem, pretočnim in sproščenim telesom in umirjenim umom. Otrok vsak dan vstopa v svet zvedav in občutljiv, le ta pa je prepojen z informacijami, zahtevami in pričakovanji, danes bolj kot kdajkoli doslej.

 

Da bi v vsem tem ne izgubil sebe, je otroku pomembno omogočiti spoznavanje vrednot, kot so sproščena naravnanost, sposobnost improvizacije in ustvarjalnega reševanja problemov,  zadovoljstvo, zdravje, svoboda izražanja in dopuščanje drugačnosti.

 

Predvsem otroku lahko ponudimo možnosti samospoznavanja, naučimo ga zaznavati lastne napetosti in mu pokazati načine kako lahko z različnimi orodji: z dihom, gibom, zgodbo, sliko, s pogovorom, meditacijo in drugimi sprostitvenimi tehnikami zopet vzpostavi  naravno ravnovesje, ki je stanje sproščenosti.  Otrok se tako zna samostojno regenerirati in napolniti z vitalnostjo. Smisel pridobljenega znanja postane uporaba orodij v vsakdanjem življenju, tako sproti lažje zaznava in rešuje težave na sebi lasten in enostaven način.

 

Sprostitvena delavnica zajema:

  • sprostitvene telesne vaje
  • dihalne vaje
  • vaje za ustvarjalno izražanje čustev
  • vaje s telesnim stikom, dotikom
  • spoznavanje tehnik za umirjanje in koncentracijo
  • meditacijo v gibanju, v mirovanju in v tišini

 

 

PEDAGOGINJA O SPROSTITVENI DELAVNICI:

»Nataša, ali lahko danes zadnjih 10 min. prosim, samo ležimo!?« Je bila velikokrat jasno izražena potreba, ob koncu naših plesnih ur.

Kljub temu, da imamo pogosto kratko umirjanje ob koncu plesne ure, le to očitno ni bilo dovolj. In tako je bilo kar nekaj časa na naših plesnih urah z otroki, predvsem v obdobju pred šolskimi konferencami, ko so otroci bolj raztreseni ali nemirni prihajali na plesne ure in rabili več časa, kot običajno, da so umirili misli, zaznali stvari okoli sebe, začeli dihati in povezovati gibe, kar jih je zopet osredotočilo navznoter ali pa so rabili le podeliti pomembne dogodke dneva, tedna v skupini.

To mi je dalo misliti, da zasnujem program VDIH - IZDIH, sprostitvena delavnica, namenjen sproščanju telesa, uma in duha za otroke. Pomagala je tudi je tudi pobuda, ki je prišla s strani nekaterih staršev. In sedaj je tu, na razpolago vsem otrokom, ki bi radi na ustvarjalen in sproščen način znali uporabiti sprostitvene tehnike v vsakdanjem življenju.

Sprostitev, tišina, mir so pogoj za resničen ustvarjalen prostor iz katerega se rojeva vse kar  v resnici smo. Ohranjanje pristne radosti in resničnega stika s seboj je najdragocenejša vrednota, ki si zasluži našo pozornost že zelo zgodaj v mladosti.

 

 

PRIJAVA