KUNDALINI JOGA

KUNDALINI JOGA PREBUJA NAŠO ZAVEST

Kundalini joga je tehnologija, ki prebudi našo zavest. Ko vadimo Kundalini jogo, rastemo. Opuščamo stara vedenja, stališča in prepričanja, pridobivamo nove perspektive, zmogljivosti in navade, ki podpirajo naš nadaljnji razvoj.

ZDRAVJE. ENERGIJA. RAVNOTEŽJE. NOVA SPOZNANJA

Gradi, podpira in jača imunski, žlezni in živčni sistem, cirkulacijo in predvsem zavedanje, kako naše navade vplivajo na naše telo, zato lahko poskrbimo, da so zdrave. Uravnava prano in apano (notranji in zunanji tok) v telesu.

BODI TO, KAR SI

Kundalini joga je v osnovi orodje samodiscipline, ki nam pomaga biti to kar v resnici smo – duhovna bitja. Nam daje možnost potrebnega uvida za prepoznavanje resnice in nas spodbuja, da se soočamo z življenjem namesto, da bi se izogibali situacijam.

DIH, GIB, SPROSTITEV, MEDITACIJA

Tehnologija Kundalini joge je zbrana v kriyi  (set vaj s točno določenim namenom, ki jih je v kundalini jogi več 1000), ki združuje:

  • telesne položaje (Asana)
  • položaj rok (Mudra)
  • usmerjanje oči (Drishti)
  • dihalne vaje (Pranayama)
  • in določene frekvence zvoka (Mantra), ki so integrirane na način, da v posamezniku vzbudijo določeno stanje zavesti.

URNIK

Ponedeljek: 18.15 – 20.00

KAKO POTEKA VADBA

Vsako srečanje je zgodba zase ali pa delamo po sklopih na različne teme (npr. imunski sistem, lepota, 10 teles, živčni sitem, obilje, premagovanje odvisnoti, delovanje uma…).

Pri vadbi, ki traja uro in pol, smo pozorni na pravilne položaje, dihanje, fokus in samo dinamiko vaj, ki je usklajena z našim naravnim ritmom in z našim trenutnim psihofizičnim stanjem. 

Že pri ogrevanju stimuliramo določene skupine mišic, organe, energijo in energetske sisteme (čakre, prano, apano, auro…) , v nadaljevanju pri kriyi pa še bolj stimuliramo in energiziramo naš živčni in žlezni sitem, predihamo telo in umirimo um. Sledi globoka sprostitev.

Na koncu je krona vadbe meditacija.

Vsaka krija ima svoj namen. Običajen čas izvajanja vaje je od 1 do 3 minute. Izkušeni učenci lahko delajo vajo do 11 minut in več.

Izkušnja vadbe se odraža v našem počutju še kak dan po vadbi, če pa želimo podaljšati pozitiven učinek in ustvariti trajnejši zapis na telesni, duhovni in mentalni ravni potem krijo izvajamo 40 zaporednih dni ali več.

Na vadbi si večkrat izberemo skupno krijo ali meditacijo, ki jo na podlagi navodil učiteljice Nataše Siri Amrit izvajamo doma na dnevni bazi.

PRIMERNA ZA VSAKOGAR, KI SI ŽELI AKTIVIRATI SVOJE POTENCIALE

Vadba je primerna za vsakogar. Je zelo neposredna disciplina, saj nas hitro pripelje do tega, kar v resnici že smo. Zato se tudi imenuje »znanost resničnosti« oz. »joga zavedanja«. Predznanje ni potrebno, ni pomembno, ali ste začetnik ali hodite dlje, vsak lahko stopnjuje vadbo po svojih zmožnostih!

S seboj prinesmo svojo jogijsko blazino, dekico za toplo sproščanje in flaško za vodo.

Kundalini joga preko elektromagnetnega polja deluje na našo intelektualno, psihološko in fizično sfero bivanja. Vibracijska frekvenca našega elektromagnetnega polja odseva koliko svobodno življenjska sila tečeta znotraj našega bitja. Ta tok in njegova energijska vibracija se lahko širijo sorazmerno z zmanjšanjem naših psihičnih blokad in s tem kažejo na naš notranji konflikt oz. notranjo harmonijo. Magnetno polje tako priča o notranjem stanju strahu ali ljubezni, krčenju ali širjenju, usmerjenosti in doslednosti.

Kriya je popolno dejanje z natančnimi časi izvajanja, pavzami in sprostitvijo, ki omogočajo določeno, predvidljivo in želeno stanje zavesti. Spodbujanje elektromagnetnega polja spremlja odločno delovanje na podzavest. Kriya namreč diagonalno prodira v podzavest, da odstrani blokade, ki nam ne dovoljujejo biti v resničnem odnosu z nekom ali nečem. Na mentalni ravni kriya spodbuja nevrone, da najdejo nove asociativne poti, razpletajo stare vzorce, odpirajo nove priložnosti in scenarije ter tako pripravljajo um, da prepozna možnosti v katere prej ni verjel.

Vsaka tehnika neposredno in posredno spodbuja prebujanje zavesti. To daje jasnost, zavedanje in razsežnost razumevanja resničnosti nas samih in drugih, ter zaznavanja posledic naših namenov, besed in dejanj.

[Povzeto po knjigi Disciplina, ki jo je napisal Sadhana Singh]