BARBARA KANC

POUČUJE

Barbara Kanc je plesalka, koreografinja in plesna pedagoginja.
Izobraževala se je na Umetniški gimnaziji – smer sodobni ples, nato pa leta 2007 z odliko diplomirala na Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance, v Londonu.

Kot pedagoginja že dobro desetletje otroke in mladostnike poučuje ustvarjalni in sodobni ples ter z njimi ustvarja plesne predstave in plesne miniature, ki se predstavljajo na plesnih revijah in plesnem tekmovanju Opus.

Prav tako v zadnjih letih vse več ustvarjalne energije posveča prav mlademu občinstvu. Kot plesalka ali koreografinja/svetovalka za gib sodeluje v gledališko-plesnih predstavah za otroke in mladostnike; Peskovnik (r. Miha Golob), Kuku in Oh la la (r. Mateja Bizjak Petit), CTRL.SHIFT.ESC. (r. in kor.: Natalija Manojlović Varga), Krickrac, to sem jaz! (AEIOU in Sanja Tropp Frühwald). Med drugim je vključena tudi v medregionalno platformo Generator – mrežo umetniških organizacij, ki se ukvarjajo z razvojem in raziskavo novih plesnih in performativnih praks za mlado občinstvo.

Kot plesalka je sodelovala v plesnih predstavah z avtorji; Majo Delak, Dejanom Srhojem, Katjo Legin in kolektivom No!Training Lab, Matjažem Faričem, Iztokom Kovačem in drugimi.

Avtorske umetniške projekte pa ustvarja ciklično in v skladu s svojo naravo. Med te spadajo; Waitings (2007-2010), Yah Eht Ni Eldeen (2007-2010), Iskanja brez naslova (2014), Oči, ki letijo (2020, soavtorstvo z Anjo Bornšek in Tino Valentan) in drugi. Leta 2015 so bila Iskanja brez naslova (produkcija Emanat) uvrščena na Festival Gibanica.
Predstave, v katerih sodeluje, se redno uvrščajo na slovenske pa tudi tuje festivale (Festival Zlata Paličica, Festival Bobri, Mladi Levi, CoFestival, Festival Gibanica, Festival Kliker, Revija lutkarskih kazališta Rijeka, Mondial de Marionnettes de Charleville-Mézières…).

Od leta 2004 kot izvajalka in avtorica deluje tudi na področju zgodovinskih (renesančnih in srednjeveških) plesov.