S plesom, koreografijo in poučevanjem na področju sodobno-plesne in plesno-gledališke umetnosti se ukvarja že od leta 1989. Diplomiral je na Baletni akademiji v Stockholmu in na Akademiji za ples Ljubljana. Pred kratkim je dokončal postdiplomski študij umetnosti giba na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in si kot prvi plesni pedagog v Sloveniji pridobil strokovni naziv magister umetnosti giba.

Kot plesalec, plesni pedagog in koreograf se je udeležil in vodil številne seminarje in delavnice s področja plesnih, plesno-gledaliških in performativnih tehnik v povezavi z glasbo in petjem, doma in v tujini. Nastopil je v več kot devetdesetih, tudi nagrajenih, plesnih, plesno-gledaliških, performativnih in eksperimentalnih predstavah domačih in tujih ustvarjalcev. Kot koreograf in plesni pedagog je ustvaril veliko kratkih plesnih dogodkov in miniatur, na ljubiteljski in profesionalni ravni, ki so bile uspešno predstavljene na domačih in tujih festivalih plesa in gledališča. Uspešno je gostoval in predstavil samostojne plesno gledališke predstave doma in na tujem.

Igor Sviderski je prejemnik štipendije »Dance Web 1997«, nagrad »Zlata ptica 1998« in »Plaketa Mete Vidmar 2012« za dosežke in prispevek k razvoju in uveljavljanju slovenske ljubiteljske plesne kulture. Že vrsto let je deloval tudi kot strokovni spremljevalec in selektor za ples na območnih revijah plesnih skupin, tako je 2017/18 postal državni selektor na področju plesa v organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Kot plesalec in občasno koreograf trenutno ustvarja v Sloveniji in Avstriji.

Poučuje na Umetniški gimnaziji Nova Gorica, dramsko-gledaliska in filmska smer, strokovna predmeta umetnost giba in gibalna delavnica. Kot strokovni sodelavec in predavatelj na področju sodobnega plesa sodeluje z Akademijo za ples, na dodiplomskem programu sodobnega plesa v sklopu univerze Alma Mater Europaea. Svoje mentorsko delo že vrsto let dopolnjuje z vlogo svetovalca za gib na področju šolskih in poklicnih plesno-gledaliških uprizoritvah. Svoje znanje in izkušnje bogati in nadgrajuje s sodelovanjem na različnih plesnih in plesno-gledaliških delavnicah, plesnih šolah in z vodenjem plesnih seminarjev in delavnic. Kot strokovni sodelavec soustvarja izobraževalni in umetniški program sodobnega plesa in performativnih praks z različnimi plesnimi centri doma in v tujini.

Več v koreografskem imeniku…