34
24
45
26
14
9
7
27
23
21
previous arrow
next arrow

O NAS

Play Video

PS Intakt - Trailer

PREDSTAVITEV

S plesno sezono 2017/2018 smo vstopili v častitljivo 30. leto neprekinjenaga delovanja. Plesni Studio Intakt je bil ustanovljen še v času delovanja Centra interesnih dejavnosti mladih (CIDM) leta 1988 na pobudo Vesne Lavrač, program pa se je izvajal v legendarni dvoranici (ZBORNICA), na Kersnikovi 4 v Ljubljani, kasneje pod okriljem ŠOU Ljubljana, ki smo si jo delili z drugimi umetniki.

Danes delujemo samostojno v svojih prostorih (urbana dvorana v centru mesta s pogledom na drevesa), kot ekipa profesionalnih plesacev, koreografov in pedagogov, ki jo vodi programska in umetniška vodja Nataša Tovirac. Z željo ponuditi čimbolj pester program izobraževanj na področju sodobnega plesa in joge, kreiramo programe za otroke, mladostnike in odrasle.

Resnično smo zaljubljeni v ples. Naš poklic si lahko izbereš le po srcu. Zato s srcem snujemo in uresničujemo svojo vizijo: ljubiteljem plesa ponuditi doživeti in izkusiti ples kot univerzum brezmejnih ( v telesu, umu in duhu) vzorcev in poti. Poučevati, deliti, se družiti in rasti skupaj skozi ples v tedenskih srčanjih je najdrgocenejši proces v letu. Šele  potem sledi izziv nastopov, performativnih akcij, ples v gozdu, v mestu na sosedovem vrtu…Ker že dolgo vemo, da ustvarjalni ples prebuja duha, ohranja mladost, zdravje in živost, polni idej in vizij z vami potujemo naprej v novo 10-letje izzivom naproti.

NAŠA EKIPA
Nataša Tovirac – umetniški in programski vodja
Plesni pedagogi: Nataša Tovirac, Igor Sviderski, Sabina Schwenner, Veronika Valdés, Urša Kajtna, Barbara Kanc

ZUNANJI SODELAVCI
Lučno oblikovanje: Luka Curk, Leon Curk, ekipa Španskih borcev
Video: Marko Goltnik, Tone Stojko, Simon Obleščak, Ana Čigon, Žiga Stanovnik
Fotografija: Nada Žgank, Miha Fras, Tone Stojko, Milena Bregar, Sunčan Stone, Alenka Krek, Lenart Zorc, Jure Kravanja, Saša Krušnik, Ajda Tomažin, Žiga Rebolj,

Kostumografija: Mateja Benedetti, Irena Tozon Mrhar & Meta Megušar Bizjan/ One Fiction Factory, Mojca Tomažič
Društvo Barka  –  plesna skupina s posebnimi potrebami BARKA

Mednarodna sodelovanja in izobraževanja:
– Mednarodno tekmovanje OPUS 1 – produkcijska nagrada PS INTAKT v sodelovanju z JSKD od leta 2015
– Plesne delavnice gostujočih koreografov
– Shakti dance® – Joga plesa: mednarodni učiteljski tečaj 1. stopnje
– Mednarodne Shakti dance® delavnice (Sat Darshan, Sara Avtar, Siri Amrit, Abiola Akinbiyi)
– Kundalini joga izobraževanja in delavnice s Sadhana Singhom

Naše delovanje se odraža na področjih plesnega in jogijskega izobraževanja, produkcije in osebnostne rasti. Svoje poslanstvo v izobraževanju mladih in odraslih ljubiteljev sodobnega plesa ter najmlajših, živimo z namenom, da izkušnja in odnos do umetnosti plesa, preko odlične pedagoške strokovnosti, lahko preraste ljubiteljske okvire in plesalce popelje tudi na profesionalno pot.

Spoznavanje plesa kot umetnosti spodbuja ustvarjalnost. V izobraževalnih procesih gojimo odnos do telesa kot celote, kot inštrumenta in človekovega templja. Spoznavamo zakonitosti pravilne rabe tehnik in improvizacijskih orodij. Hkrati lahkotno, igrivo in ustvarjamo ustvarjalen prostor plesnega izražanja in plesalčevega odnosa do sebe in skupine, ki prinaša širino, radost in veselje v vsakdanje življenje.

Naše učenje je celosten vidik  izražanja skozi ples, ki ga v Intaktu razvijamo že več kot 30 let. Vsemu temu smo zato zadnja leta v program dodali različne somatske delavnice, jogijske prakse in meditacijo, ki podpirajo našo vizijo ozaveščenega, sr(e)čnega in zdravega življenja posameznika in družbe.

Naši plesalci se udeležujejo območnih, medobmočnih in državnih srečanj, državnih in mednarodnih tekmovanj in festivalov (Pika Miga, Festival Živa, Opus1, Transgeneracije, Kalejdoskop, Ana Prešerna …) ter gostovanj doma in v tujini. S tem  zagotavljamo in bogatimo kulturno življenje v našem mestu Ljubljana ter v širšem regionalnem, državnem in mednarodnem prostoru.

V času od l. 1987 do danes deluje PS Intakt neprekinjeno, v njem je plesalo več kot 5.000 otrok, mladine in odraslih, ki so svoja znanja in izkušnje pridobivali pri mnogih priznanih domačih in tujih koreografih in plesnih pedagogih. Ustvarili smo več kot 50 celovečernih predstav, gostovali  doma in v tujini.

Vsako leto pripravimo z udeleženci celoletnih izobraževanj celovečerno predstavo, ki številni publiki prikaže poetiko in večplastnost plesa, kot uprizoritvene umetnosti.

 Začeli smo v ZBORNICI, nadaljevali v ROŽNI, se širili na GERBIČEVO in BEVKA in priplesali do današnjih POLJAN.

Plesni Studio Intakt deluje že več kot 30 let. Starejše generacije naših plesalcev in udeležencev programov se bodo mogoče še spomnile dvorane in naših začetkov od l.1988 na Kersnikovi 4, ki je nosila ime ZBORNICA. 

V slovo zvesti in vdani priči našega ustvarjanja smo l. 1994 dvorani ZBORNICI posvetili Intaktov plesni večer: ČE NEKE NOČI INTAKT BREZ ČEVLJEV. Od nje smo se spoštljivo poslovili s tišino vseh odmorov tega večera vsi ustvarjalci, ki smo v njej delovali: PS Intakt, Plesni teater Ljubljana, Kinetikon, Igralski studio Vajevec, skupina Sex&Violence in drugi.

Kmalu zatem smo dobili v souporabo čudovito malo kulturno dvorano v Študentskem naselju v Rožni dolini. V dvorani smo imeli legendarni steber sredi dvorane, ki je namesto motečega elementa pri plesanju koreografij postal pomemben soplesalec, sogovornik, zapik in scenski element. PS Intakt je nekaj let deloval tudi v dvorani na Gerbičevi in za Bežigradom v telovadnici OŠ Franceta Bevka. Selili smo se kot pravi plesni nomadi in se ustalili na POLJANAH, za kar smo neizmerno hvaležni.

Začeli smo z malim številom tečajnikov, ki so prihajali, da bi ugotovili, kaj je to, ta ples, sodobni ples. Od peščice  učencev leta 1992 se spomnimo, da smo kasneje v letih 1993–1996 imeli na urah sodobnega plesa v prvih mesecih tudi do 40 udeležencev, ostalih 30 pa nas je gledalo in posedalo ob robu dvorane. Seveda govorimo o izjemnih letih plesnega buma v Intaktu, ko smo bili edini, ki smo v Ljubljani ponujali celoletna izobraževanja različnih tehnik sodobnega plesa za študente. Kot takrat tudi danes navdušujemo s svojim mladostnim pristopom, s pridihom izkušenj iz tujine, z drznostjo in novimi pogledi na umetnost plesa, z modrostjo in kilometrino izkušenih pedagogov.

Plesni Studio Intakt je bil ustanovljen  v času delovanja Centra interesnih dejavnosti mladih (CIDM) leta 1988 na pobudo Vesne Lavrač. 

Leta 2003 ustanovimo lastno pravno osebo, društvo PLESNI STUDIO INTAKT, združenje ustvarjalcev sodobnega plesa. Umetniško in programsko ga do l. 2007 vodita Nataša Tovirac in Tanja Skok. Nataša od l. 2007 samostojno nadaljuje vizijo PS Intakt kot programski in umetniški vodja z ekipo  plesnih peagogov, plesalcev, koreografov in zunanjih sodelavcev.

Od l. 1988 do 2003 pa vse do danes so Plesni studio Intakt za Lavračevo in Faričem umetniško vodili Uršula Teržan, Nataša Tovirac, Lena Knific, Gregor Kamnikar in Tanja Skok. V tem času smo ustvarjali temelje širokega izobraževalnega programa za odrasle ljubitelje, otroke, mladostnike in bodoče profesionalce sodobnega plesa.

Pomeben pečat  je PS Intakt dala mlada ekipa željna zagona in sprememb v času 1992 – 1996 (Tovirac, Kamnikar, Knific). V tem času smo postavili celoten program izobraževanja za odrasle, začeli z lastno produkcijo in gostovanji. Prav v času 1992 – 1996 smo doživljali sodobno plesni BUUM.

Zanimanje za tečaje sodobnega plesa je bilo masovno. Bili smo plesalci in koreografi, ki smo se razvijali tudi kot plesni pedagogi in na tečajih ustvarjali živopisno atmosfero s svojim svežim znanjem, ki smo ga pridobili na plesnih akademijah v tujini. Tanja Skok je kasneje v letih 1996–2003 izvedla uspešno reorganizacijo in osnovala študijsko repertoarno skupino PS Intakt, kjer so se združile nadarjene in zavzete plesalke in ustvarjale s priznanimi domačimi in tujimi koreografi. S predstavami je skupina gostovala doma in v tujini. Veliko plesalk iz tega obdobja je nadaljevalo profesionalno plesno pot.

Leta 2000 smo v PS Intakt začeli z  otroškim in mladinskim programom ustvarjalnega plesa, ki ga je zasnovala Nataša Tovirac.  Z ekipo izkušenih plesnih pedagoginj nam je do danes uspelo zgraditi celotno vertikalo izobraževanja za otroke in mladostnike od 4. do 16. leta starosti.

Vsako leto od l.1992 ustvarimo letno plesno produkcijo polno svežih premiernih koreografij in stvaritev naših udeležencev v vseh programih PS Intakt.

Produkcijo profesionalnih plesnih predstav s katerimi smo gostovali doma in v tujini  od l. 2015 nadaljujemo vsako leto s podelitvijo produkcijske nagrade (skupaj z JSKD) mladim nadarjenim koreografom na mednarodnem tekmovanju OPUS 1 v Celju. 

Njihovi projekti gostujejo na domači in mednarodni plesni sceni (Slovenija, Danska, Anglija, Amerika, Srbija, Izrael…).  Projekta NEIMENOVANO – nagrajenca Žigana Kranjčana in ZAKLENJENO – nagrajenke Veronike Valdes  sta bila izbrana v program  GIBANICA 2017 – bienalni festival sodobne plesne umetnosti v Sloveniji.

Od l. 1987 so pri nas poučevali številni priznani  plesni pedagogi, koreografi in plesalci:

Matjaž Farič, Tanja Skok, Nataša Tovirac, Igor Sviderski, Jasna Knez, Dominika Kacin, Veronika Valdes, Špela Repar Lomovšek, Sabina Schwenner, Maja Kalafatić, Evin Hdžialjević, Teja Reba, Maša Kagao Knez, Lane Stranič Favreliele, Damaas Mithras Thijs, Magdalena Reiter, Jana Menger, Rosana Hribar, Boštjan Antončič, Andreja Podrzavnik, Tina Dobaj, Lejla Turk, Petra Žist, Nina Meško, Branko Završan, Matej Kejžar, Dimitri Armand Courtea, Uršula Teržan, Nagm Eldin Mohamed, Valentina Čabro, Nataša Kos Krizmančič, Dušan Teropšič, Matej Selan, Dejan Srhoj, Fred Lasserre, Gregor Luštek, Jurij Konjar, Maritza Galaz, Lena Knific, Gregor Kamnikar, Andreja Obreza, Juliette Bonarius

Gostujoči pedagogi in koreografi:

Matjaž Farič, Mia Keinanen , Faustin Lyniekula, Michael Ruegg, Grant Mc Daniel, Maritza Galaz, Etcha Vesna Dvornik, Krishna Lee Hanks, Pavel Štorek, Herve Diasnas, Skupina DCA (Philippe Decoufle), Frey Faust, Sonia Mota, Elena De Vega, Joe Alegado, Tanja Zgonc, Marisa Godoy, Jordi Cortes Molina, Ninad Massimo Carrano, Sara Avtar Olivier, Sadhana Sigh, Sat Darshan, Georgia Prokopidis, Žigan Krajnčan, Gašper Kunšek, Lia Ujčič

Plesalke, ki so bile članice projektnih skupin, med njimi so kasneje nekatere nadaljevale profesionalno plesno pot:

Mala Kline, Barbara Brinovec, Dalanda Diallo, Mojca Klemenčič, Katja Kosi, Špela Kramar, Neža Mrevlje, Nataša Srhoj, Irena Tomažin, Leja Jurišič, Teja Reba, Katra Kodela, Urška Cvahte, Nika Simčič, Petja Sovilj, Petra Žist, Alja Klopčič, Anja Jurič, Bara Kolenc, Katja Kosi, Alja Kapun, Janja Bulc

VADBE

SEDEŽ

PODATKI

davčna št.:  SI23586001

matična št.:  1679147000

IBAN:  SI56 0400 1004 7454 717

Nova KBM d.d

SWIFT BIC: KBMASI2X

PS INTAKT je član:

  • DSPS – Društva za sodobni ples Slovenije
  • Asociacije
  • Slovenskega društva za umetnost in kulturo NVO in samozaposlenih posameznikov

PS INTAKT finančno podpirajo MOL in JSKD.