SARA ŠOUKAL

POUČUJE

Z improvizacijskim gledališčem se je zacela ukvarjati že l. 1994, kot članica prve otroške skupine v Sloveniji pod vodstvom Andreja Rozmana Roze in kasneje Mojce Dimec, oba (takrat) člana Gledališča Ane Monro.

Kot srednješolka se je aktivno udejstvovala znotraj ŠILE: šolske impro lige, znotraj katere je s svojo ekipo štiri leta zaporedoma (2000-2004) prišla do finala in trikrat osvojila naslov državnih prvakov. V ŠILI je dejavna še danes, kot mentorica mnogih srednješolskih skupin, katere dosegajo vidnejše rezultate znotraj lige, njeni varovanci in varovanke pa so pogosto med nominiranimi za najboljše improvizatorje in improvizatorke. Kar nekaj jih svoje izobraževanje nadaljuje na AGRFT-ju, bodisi kot igralci_ke, režiserji_ke ali dramaturgi_nje.

Po končani gimnaziji se je vpisala na študij geografije na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je l. 2010 tudi diplomirala. Tekom študija se je aktivno udejstvovala v Impro ligi, kjer je bila trikrat razglašena za najboljšo improvizatorko sezone, prišla z različnimi ekipami do finala in osvojila tudi naslov državne prvakinje. V Impro ligi sodeluje še danes, kot moderatorka in perfomerka.

Leta 2010 je ustanovila svoje društvo, KUD Impromobile, znotraj katerega raziskuje dolgometražne improvizirane formate in ima redne mesečne predstave. Prav tako sodeluje z različnimi impro društvi v Sloveniji: Kolektiv Narobov (festival Goli oder), Improške, KD Iglu (performerka in mentorica), idr. V okviru JSKDja vodi delavnice impro gledališča za ucitelje in mentorje gledaliških skupin po različnih izpostavah v Sloveniji. V l. 2019 je z Žiganom Kranjčanom soustvarila plesno-gledališko predstavo Cypher, katera je premiero doživela v Mladinskem gledališcu. Po “koronski sezoni” je v juniju 2021 uspešno izvedla dve premieri, avtorska projekta, predstava Glasovi (kolektiv Improške, produkcija Društvo Impro) in Midva med nama (avtorski projekt).

Prav tako se aktivno pojavlja v tujini kot performerka ali mentorica na različnih festivalih: Seattle, Amsterdam, Leuven, Zurich, Paris, Wurzburg, Berlin, Gotheborg, Uppsala, Dublin, Budimpešta, Kopenhagen. Sara je tudi clanica dveh mednarodnih projektov, Ohana (evropsko združenje maldih improvizatorjev in improvizatork) ter Project Eve (evropsko združenje improvizatork), konstantno se izobražuje na področju impro gledališče in povezuje svoja znanja z drugimi umetniškimi izrazi.